Schedule of Sessions for Nurses Contact Hours

The AsMA Scientific Meeting provides key topics in aerospace medicine and human performance through lecture, slide, and panel presentations as well as poster and technical exhibits. The purpose is to provide a forum for the exchange of information, knowledge, and advances in the clinical, operational, and research efforts in aerospace medicine and human performance and their allied sciences.

Times and Topics		
April 25 8:00-9:30	90 Min	Opening Ceremonies & Bauer Lecture: Aerospace Medicine: Adapt or Perish
10:30-12:00	90 Min	Human Factors in Medicine
10:30-12:00		Bodies and Movements
2 00 2 20	OR	
2:00-3:30	90 Min	Accident Investigation/Inury Analysis
	OR	Mars Exploration: Recommendations for Team and Social Support
4:00-5:30	90 Min	Paroxysmal Neurologic Disorders
	OR	Behavioral Health & Performance in Spaceflight
April 26		
8:30-10:00	90 Min	Reinartz Lecture: Top 10 Lifesaving Advances in Aeromedical Evacuation from 14 Years of Conflict
10:30-1200	90 Min	Observations in Space Medicine
	OR	UAS in Support of Civilian & Military Operations
2:00-3:30	90 Min	Epidemiological/Biostatistical Review of Respiratory & Metabolic Diseases
	OR	Performance Enhancing Drug Use by Aircrew (45 Min)
4:00-5:30	90 Min	Neuropsychology Case Presentation: Psychosis in a Pilot
	OR	Total Exposure Health Initiative
April 27		•
8:30-10:00	90 Min	Prevention & Care of Medical Problems for Commercial Passengers
	OR	Problems, Pitfalls & Potential in Working with Legacy Data—Case Study
10:30-12:00	90 Min	Mars Exploration: Fatigue Management
	OR	Aeromedical Ethics
2:00-3:30	90 Min	Practice of Aerospace Medicine
2.00 0.00	OR	Educational Topics for Aeroevac & Preventive Medicine Providers
4:00-5:30	90 Min	Hypoxia—Prediction & Prevention
1.00 5.50	OR	Optimization through Aerospace and Operational Physiology
April 28	O.K	optimization infoagniterospace and operational involves.
8:15-9:15	60 Min	Armstrong Lecture: BEA's Safety Investigation into the German Wings Accident: Findings and
0.13 3.13	00 1/1111	Lessons Learned
10:00-11:30	90 Min	International Air Ambulance Operations
10.00-11.50	OR	From Briefing to Exam Room: Adapting Cognitive Science
1:30-3:00	90 Min	Issues in Psychophysiology
1:30-3:00	OR	Now Descriptive for Detions Movement
3:30-5:00	90 Min	New Perspectives for Patient Movement Women's Health Issues in Aviation
3:30-3:00		· · · · · · · · · · · · · · · · · · ·
	OR	Research & Review of Stimulants & Fatigue Countermeasures

Evaluation 10 Minutes Total minutes 1360/60 = 22 contact hours

Individual Activity Approval Statement

This activity has been submitted to Montana Nurses Association for approval to award contact hours. Montana Nurses Association is accredited as an approver of continuing nursing education by the American Nurses Credentialing Center's Commission on Accreditation.

Disclosures

- 1. Requirements for successful completion are attendance at entire session and completion of evaluation.
- 2. There is **no conflict of interest** for planners, presenters, faculty, authors, and content reviewers.
- 3. There is no commercial support or sponsorship with the conference.

FAA SEMINAR 2016 Harrah's Resort Hotel, Atlantic City, NJ Room: Wildwood 29

The FAA Aerospace Medical Education Division is working to ensure that you are able to make the most of your time at the conference. A schedule will be available soon for the FAA seminar to allow you to plan your sessions. The new, revised schedule will be posted on the AsMA website, the FAA website, and printed in the Addendum to the Annual Meeting Program.